Otomasyon Çağında Barbarları Beklerken - Barbarları Beklerken 'Kasım' Sayısı


 Otomasyon Çağında Barbarları Beklerken

Barbarları Beklerken Edebiyat Dergisi'nin Kasım sayısı güncel düşünce ve sanat teorisi üzerine önemli tartışmalara odaklanmaktadır.

Dergi daha önceki sayılarda da yer alan formatına sadık kalarak Walter Benjamin'e atıfla geçmişin devrimci potansiyeline ve bu potansiyelin günümüzdeki yankılarına dikkat çekmektedir.

Derginin en dikkat çekici bölümlerinden biri, sitüasyonist hareketin günümüz dünyasıyla olan ilişkisi üzerine. Benjamin Crais'nin Dominique Routhier ile gerçekleştirdiği söyleşi, otomasyon çağında sitüasyonist eylem ve düşüncenin nasıl evrildiğini ve sanatla yeni ve eleştirel bağları nasıl kurduğunu derinlemesine inceliyor. Henri Lefebvre ve sitüasyonistler arasındaki ilişkiyi mercek altına alan bir diğer söyleşi ise 20. yüzyılın önemli düşünürlerinden Lefebvre'nin gündelik hayatı dönüştürme hedeflerine nasıl katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Derginin bir diğer bölümü olan Zafer Aracagök’ün ‘’Sesyıkım Denemeleri’’ yazısı; felsefe, sanat, psikanaliz ve toplumsal eleştiri ekseninde ilerleyen metin, Deleuze ve Guattari’nin düşüncelerinden hareketle, modern toplumun kültürel estetik dinamiklerini eleştirel bir bakış açısıyla okuyucusuna aktarıyor. Konvansiyel süreç yerine kavram yaratımını sistem dışı bir yaklaşımla ele alan Aracagök, neoliberal politikaların sanat ve düşünce üzerindeki etkilerini sorgulamaktan geri kalmıyor. Kafka, sanat, sanatçı, bienal, kültür, şiddet vb. başlıklar Aracagök'ün radikal okumasıyla yeniden şekilleniyor.

Bir diğer metnin yazarı olan Önder Karataş, şiirin yaratım sürecini ve toplumsal bağlamla olan ilişkisini incelerken şiirin, dil dışı bağlamlardan beslenerek biçim ve içerik kazandığını savunduğu metninde, estetik kavramını doğada kendiliğinden bir varoluşa sahip olmadığını özellikle vurguluyor. Şairin bireysel yaratıcılığının, toplumsal ve sosyolojik koşullardan bağımsız olmadığını belirtirken, sanatsal üretimle yaşam arasındaki dinamik ve çok yönlü etkileşimi ele alıyor.

Barbarları Beklerken Edebiyat Dergisi'nin her sayıda kapağına taşıdığı epigraflar ("Bir Barbar Ancak Eşitine Dokunur") derginin estetik ve politik merhalesini yansıtmaktadır. Ayrıca derginin Kasım sayısı Özgür Balaban, Hakan Kaya, Muhsin Boz, Karen Ng, Hüseyin Gökçe, Viktor Shklovsky, Mehmet Ali Baklacı, İlker Artıran, Alihan Çetiner, Dolunay Aker, Dilek Değerli, Önder Karataş, Ayşe Nâlân, Elsa Lasker-Schüler, Sabahattin Umutlu, Tibet Şahin, Roja Chamankar ve Mojtaba Nahani'nin yazı, şiir, çeviri ve öykülerini içermektedir.